Zacházení s vodou a její úspora je celospolečenské téma. Co si pod pojmem hospodaření s vodou ale reálně představit? Vlastně ani tak nejde o vodu samotnou. Ta se totiž po použití vrací zpět do krajiny. Důležité ale je si uvědomit, že pro její použití v domácnostech nebo ve veřejných prostorách je nezbytná infrastruktura zajišťující její přívod. Jedná se o významné investice, např. do rezervoárů vody, rozvodné sítě, kanalizace a čističky. Do výsledné ceny vody je nutné započítat také energii potřebnou k čerpání, chemické přípravky nezbytné pro úpravu vody na pitnou a nelze zapomenout ani na údržbu zmíněné infrastruktury či provozní náklady. Šetřit vodou má smysl.
Snižování spotřeby množství vody užité v domácnostech může způsobit změnu ve prospěch menší kapacity celé sítě. Čím nižší spotřeba, tím menší pak budou náklady na její vybudování, údržbu a provoz. A nejen to. Společnost s nižší spotřebou množství vody dokáže snáze odolat dlouhodobým suchům, která mohou být do budoucna závažným problémem, jak jsme mohli v předešlých letech vidět.
Abychom si snáze představili skutečné zacházení s vodou, pojďme si společně představit dvě modelové rodiny a jejich chování při používání vody. Obě rodiny jsou čtyřčlenné, v obou vyrůstají dvě děti a pro oba případy budeme uvažovat o ročním navyšování ceny vodného a stočného o 4 %. Obě rodiny se nově přestěhovaly do staršího bytu, kde je původní koupelnové vybavení včetně toalety a starší funkční vodovodní baterie. Zde se jejich cesty rozcházejí.

První rodina se rozhodla neutrácet za nové vybavení, protože původní produkty jsou stále funkční. Kromě toho, že šetřili právě na vybavení, nádobí myjí pod tekoucí vodou. Jakou spotřebu vody má jednotlivé vybavení v tomto případě a jak často jej využívají? Vanu používá každý člen rodiny pro koupel dvakrát týdně, spotřeba vody je v tomto případě 100 l na jednu koupel. Po zbytek týdne se celá rodina sprchuje v průměru 5 minut, přičemž průtok původní sprchové hlavice je 15 litrů za minutu. Toaleta má ještě devítilitrovou nádrž a je vybavena splachováním start/stop. To znamená, že splachování lze přerušit a na malý splach tak použít menší množství vody. To však rodina neví, a tak i po malé potřebě splachují devíti litry vody. Každodenním mytím nádobí spotřebuje zhruba 40 litrů vody. Ostatní spotřeba je pak prakticky stejná jako u druhé rodiny.

Rodina číslo dvě si nejprve zjistila spotřebu vody u stávajících produktů a díky tomu si spočítali celkové náklady na provoz původní koupelny. Proti tomu postavili výpočet nákladů pro rekonstrukci a rozhodli se investovat do nového vybavení. Náklady včetně nákupu myčky a nové dřezové baterie nepřesáhly 200 tisíc korun. Velkou změnou bylo zrušení vany ve prospěch sprchového koutu s hlavicí Jika Mio, která spotřebuje 9 litrů vody za minutu. Nový klozet si vybrali ze série Lyra Plus v provedení rimless. Je konstruován na duální splachování 3 litry pro malé a 4,5 litrů pro velké spláchnutí, což zajistí napojení na podomítkový modul Jika. Nové vodovodní baterie ze série Lyra Smart mají průtok 5 litrů za minutu a rodina na baterii ještě vyměnila perlátor za úsporný, který reguluje průtok na 3 litry za minutu.
Z hlediska počátečních nákladů je na tom samozřejmě lépe první rodina. Pokud ale vezmeme v úvahu průměrnou životnost koupelny, která se pohybuje kolem 20 let, situace rázem vypadá zcela jinak. První rodina za 20 let utratí téměř 745 tisíc korun, zatímco ta druhá pouze 400 tisíc korun plus je nutné přičíst náklady 200 tisíc korun za rekonstrukci. Druhá rodina tedy prožije dvě desetiletí v opravené nové koupelně a ještě utratí zhruba o 145 tisíc korun méně než ta první, která má navíc k dispozici zastaralou dosluhující koupelnu. Z modelového příkladu vyplývá, že:

  • Při investici 200 tisíc korun do rekonstrukce koupelny je návratnost 13 let.
  • Při nižší investici 120 tisíc korun do rekonstrukce koupelny je návratnost dokonce 8 let, pokud se jedná především o výměnu produktů, které mohou úsporně hospodařit s tekoucí vodou.

WC Lyra Plus rimless H8213840000001

Rámový podomítkový modul Jika pro závěsné klozety H8956520000001

Umyvadlová baterie Lyra Smart H3111Z10041101

Hlavová sprcha Mio H3677100040421

Samozřejmě, že náš modelový případ je pouze vymyšlený příběh a pravděpodobnost, že by původní vybavení koupelny vydrželo bez údržby fungovat dalších dvacet let, je malá. Nicméně je na příkladu krásně vidět, že šetření vodou je nejen ekologická záležitost, ale i záležitost ekonomická. To, co se zprvu může zdát jako úspora, může v průběhu následujících let zvyšovat spotřebu a náklady zároveň.
Na závěr se hodí podotknout, že není vždy nutné dělat kompletní rekonstrukci koupelny. K dílčí úspoře může dojít díky výměně klozetu, sprchové hlavice nebo perlátoru u vodovodní baterie. Když se ke zmíněnému přidá také změna přístupu k užívání vody, návratnost je viditelná již v horizontu několika let. Z tohoto úhlu pohledu se při výběru nových produktů doslova vyplatí zjistit jejich reálnou spotřebu a vybírat u prověřených značek, které jsou zárukou kvality a odpovídajících technických parametrů. Jedná se hlavně o průtok a spotřebu vody ověřené provedenými testy. Problémem může být např. skutečná spotřeba vody u neznačkových klozetů. Nejen že může docházet k nedokonalému oplachu mísy, tím pádem je třeba splachovat vícekrát. Ale naopak může být reálné množství vody také vyšší, než je deklarováno. Proto při vývoji každého nového výrobku značky Jika je vždy bráno na zřetel hledisko šetření vodou.
Technické informace o produktech a kontakt na produktové poradenství najdete na webu www.jika.cz. Zároveň na zmíněném webu sledujte záložku Servis, ve které najdete odkaz na Školení pro profesionály, kde najdete pozvání na školení do výrobního závodu ve Znojmě. Školení se budou realizovat, jakmile budou tyto aktivity opět umožněny.
Na závěr si dovolujeme upozornit na aktivity nadace We Are Water provozovanou mateřskou společností Roca. Ta se zaměřuje na udržitelnost a na projekty týkající se nejvíce ohrožených míst na světě z hlediska dostupnosti pitné vody.

www.wearewater.org/en

www.jika.cz