Když jde o vybavení pro instalatéry, je třeba, aby dobře prosychalo a nezaleklo se kontaktu s vodou. Prasklá stoupačka, nenadálé nehody, kdy voda tryská z potrubí, rozbité pojistné ventily a mnoho dalšího tyto profesionály potkává na denním pořádku. Nejednoho klienta určitě vypekl bojler během vánočních dní nebo novoročních oslav. Abyste na to vše byli připraveni, pomůžeme vám v PROFI ODĚVY vybrat ty pravé pracovní oděvy, obuv i nástroje, se kterými vás překvapí jedině nadílka pod stromečkem.

Kalhoty Snickers Workwear pro pohodlí, které nezhatí ani vlhko

Existuje několik aspektů, proč si pracovní kalhoty Snickers Workwear vydobyly uznání nejen ve své domovině, Švédsku, ale také třeba v Německu, Francii, Velké Británii nebo ve Spojených státech. Jsou lehké. Váží přibližně o třetinu až polovinu méně než obdobné montérky z bavlněné tkaniny. Přitom jsou vzhledem k použitým materiálům pevnější a odolnější vůči mechanické námaze, oděru i špíně. Schopnost vzdorovat pracovnímu vytížení profesionálů, kteří se často pohybují v nehostinných podmínkách stavby, kde prach, průvan a voda útočí na každém kroku, má jednoho jmenovatele. Všechny modely totiž pomáhali navrhovat řemeslníci sami. Poznáte to už první den v práci, když zakleknete k výměně starých železných trubek za ty plastové nebo měděné. Vybourat zeď, odhalit rozvody vody a plynu. Špinavá práce. Ve starých domech mnohdy s řadou rizik. Po pěti hodinách, kdy už na vás obvykle přichází únava, si uvědomíte, že se cítíte jinak. Že vám ještě zbývá energie, abyste vše potřebné dokončili a pak odjeli za rodinou, přítelkyní či blízkými a užili si alespoň to málo, co z volného času během pracovního dne zbylo. To není náhoda.
Může za to hned několik společných konstrukčních inovací. Kolenní partie, rozkrok, zakončení nohavic a kapsy jsou vyztuženy materiálem Cordura® běžně používaným pro armádní nebo expediční vybavení. Ten je odolný vůči působení vody, špíny i mechanické zátěže. Většina řemeslníků se svých starých montérek zbavuje pro to, že povolí kapsy, prodřou kolena, rozjede se jim sed nebo zničí nohavice. S výrobky Snickers Workwear byste se museli snažit mnohem více, aby se opotřebení ukázalo za stejný časový úsek. To by vám potvrdili i naši testeři. Běžně totiž po půlroce používání kalhoty vypadají stále jako nové.
Protože zhruba čtvrtinu své pracovní doby strávíte na kolenou, změřil skandinávský výrobce, že je zatěžujete průměrně stejně jako profesionální sportovec. Ten ale mívá na rozdíl od běžného smrtelníka, natož řemeslníka, čas zaskočit i v sezóně na plánovou operaci menisku. Nebylo by ale lepší podobný scénář oddálit? I proto byl vyvinut systém polohovatelných kolenních chráničů KneeGuard Pro. V kalhotách je na chrániče integrovaná kapsa, která umožňuje fixaci do tří různých poloh. To znamená, že pomůcka pohlcuje sílu, kterou vyvíjíte vůči povrchu tak, aby vám dopřála maximální pohodlí. Chráničů je na výběr několik, ale ten nejpokrokovější je zhotoven z materiálu D3O®, který dobře znají motorkáři. Jeho molekuly se v případě nárazu umí shluknout, aby utvořily energii pohlcující štít a odstínily to, co by vašim kolenům mohlo zavařit.

Mimo to materiál kalhot dobře prosychá a v případě modelů s technologií 37.5® umí prokazatelně šetřit námahu, kterou byste museli v teplotně náročných situacích vynaložit na termoregulaci. To v překladu znamená, že na vrcholu možností se udržíte až o 10 minut déle nebo svou celkovou výkonnost zlepšíte až o 26 %. Když je horko, umí technologie odvádět vlhkost od pokožky ještě dřív, než se přemění na kapičky potu. Výsledkem je efekt ochlazení a pocit větší svěžesti. Když je ale chladno, umí tato technologie založená na čistě přírodním vulkanickém písku naopak tepelnou energii těla, jíž je poháněna, zadržet, čímž zahřeje.
K tomu aby vám nenastydla záda, přispívá zvýšený zadní díl sedu kalhot, který kryje bedra, takže ani průvan vás už při práci nebude rušit. Pomáhat vám v tom budou také předtvarované nohavice s expanzními záhyby, což eliminuje potřebu kalhoty neustále popotahovat a upravovat. Jsou tedy připravené na to, že vkleče nějaký čas strávíte.
Bojíte se, že vám kalhoty budou kvůli naloženým kapsám sjíždět z pasu? Nemusíte. Kapsy jsou všity tak, aby svou váhu částečně rozkládaly na oblast opasku. A protože kalhoty disponují držákem na ID kartu, knoflíkem na připnutí řemeslnických nožů Hultafors, prostornými zadními kapsami a dobře dostupnými předními průhmatovými kapsami či pouzdrovými kapsami, nebudete muset řešit, co kam dát.
A po kterých kalhotách sáhnout? Na výběr jich najdete skutečně mnoho. Například ty z řady FlexiWork a AllroundWork nabízí střihy rovné i zúžené, které sedí více na tělo. Protože látka je ale strečová, umožní vám velkou volnost pohybu podobně jako oblečení pro sportovce. V druhé jmenované modelové linii navíc teď najdete novinku, která je ušita ze čtyřsměrněelastické tkaniny. Pokud se vám zalíbila technologie 37.5®, zkuste řadu LiteWork. Nejste si jisti, jestli vás oblečeme? Většina modelů je k dostání ve velikostech zkrácených, prodloužených a dokonce i dvakrát prodloužených. Nezastaví vás ani obvod pasu 76 nebo 128 cm.

Na druhé a třetí vrstvě oděvu záleží

Až budete na funkční triko oblékat druhou vrstvu, nezapomeňte, že by měla mít také pokrokové vlastnosti, jako je zlepšený odvod vlhkosti z oděvu, větru vzdornost a vlákna ošetřená proti zápachu. Pokud vám jde o maximální volnost pohybu, jako byste si šli zaběhat, pak sáhněte po mikině FW POLARTEC®, která je vyrobena ze čtyřsměrně elastické tkaniny. Vnitřní kartáčovaná strana je hebká a má dobré izolační vlastnosti, aniž by uzamkla vlhkost uvnitř oděvu. I když má střih celkem na tělo, neprofoukne. Pokud ale dáváte přednost spíše střihu s polovičním zipem a vysokým límcem, doporučujeme pulovr Mikrofleece, který je ušitý z A.I.S.TM tkaniny s úpravou proti zápachu. Můžete ho nosit jako lehkou druhou vrstvu, nebo jako triko. Pokud ale preferujete o kousek volnější střih a zapínání po celé délce na zip, podívejte se na model FlexiWork Mesh. Má řadu kapes, materiál je na povrchu strukturovaný a uvnitř opět hebce česaný.
Pracovní bunda, říkáte si, je možná zbytečnost. Stačí na sebe něco hodit. Ale počkejte… Ona je tak dobrá, že jí nakonec budete rádi nosit ve volném čase. A proč konečně nenosit jednu bundu, která ten zbytek strčí do kapsy. I při výběru bundy je dobré zaměřit se na prodyšnost. Čím efektivněji odvedete vlhkost z oděvu, tím tepleji a příjemněji vám bude. A proto je většina zimních a zateplených bund z řady AllroundWork upravena technologií 37.5®. Pocit při nošení ještě zlepšuje podšívka ze síťoviny, která kolem těla udělá vzduchový tunel, v němž se lépe udržuje tepelný komfort. Rukávy jsou tvarované, na ramenou doplněné elastickou vsadkou, aby nebránily pohybu. Jsou rovněž prodlouženy, aby chránily i hřbet ruky. Spodní část předloktí je pro co největší odolnost opět zesílena Cordurou®. Prodloužený zadní díl kryje záda a dobře izoluje před průnikem chladu. Límec je podšitý fleecem. Materiál vzdoruje vodě a zachovává si vysokou prodyšnost. A nechybí reflexní detaily pro lepší viditelnost za zimních dní. Preferujete prošívané provedení? Potřebujete kapuci? Nebo máte radši delší střih? To, ani požadavek na velikost XXXL nám nezabraní, abychom vás udrželi v teple a pohodlí.
Naše kamenné prodejny najdete v Praze, Brně a Ostravě. Pokud byste potřebovali s čímkoli poradit, můžete se obrátit na náš tým v prodejnách nebo nás kontaktujte mailem či telefonicky. Pomůžeme vám vybrat to pravé, ať už jde o oděvy, obuv nebo ruční nářadí. Nakupovat můžete rovněž on-line na www.profi-odevy.cz.