Inteligentní domy vybavené elektroinstalací ABB-free@home® lze ovládat nejrůznějšími možnostmi.
Samozřejmostí je ovládání pomocí jednotlivých vypínačů na zdi místnosti, ale je možné zvolit dotykové displeje nebo mobilní aplikaci. Tím se stává ovládání komfortnějším a jednodušším.
Často používané funkce, které by uživatel musel zdlouhavě přenastavovat jednotlivě, lze sdružit do scén. Pokud se scéna vyvolá, systém přenastaví více částí najednou a odpadá tak hledání příslušných vypínačů. Tyto nejčastěji používané funkce má majitel přehledně uspořádané také v mobilní aplikaci. Stačí pak jeden stisk na displeji mobilního telefonu a domácnost přechází do režimu, kdy nikdo není doma. Automaticky se vypne všechno osvětlení, termostaty přejdou do ekonomického režimu, vypnou se zásuvkové okruhy, které nemají být v provozu. Při příchodu zpět domů stačí zase jeden stisk a dům přechází do běžného provozu. Teplota je automaticky nastavena na komfortní hodnotu, světlo má přizpůsobený jas okolnímu prostředí, zapnou se všechny zásuvkové okruhy, žaluzie vyjedou do požadované polohy.
Tyto scény lze kdykoli upravovat a přizpůsobovat např. i ročním období. Jinak se dům může chovat v letních měsících, kdy není potřeba dům vytápět a je možné pomocí žaluzií uměle vychladit jednotlivé místnosti. Naopak v zimních měsících se systém zaměří více na řízení vytápění. Teplota v místnostech je udržována na žádanou komfortní teplotu a nevytápí se zbytečně, když jsou otevřena okna.
Pomocí mobilní aplikace lze takto řídit všechny technologie v domácnosti. Jednoduše lze ovládat zahradní zavlažovací techniku, technologii bazénu, spouštět saunu nebo vířivku. Do systému inteligentní domácnosti lze tak integrovat prakticky jakékoli zařízení.
Nyní i aplikace pro ovládání prošla výraznou změnou – ABB-free@home® Next dostala zcela nový design a přizpůsobení jednotlivých oken a prvků v aplikaci je ještě více intuitivní. V aplikaci lze ovládat také stmívání osvětlení a změny barevnosti u všech svítidel z řady Philips Hue. Lze zaintegrovat i multimédia Sonos.
A dalším rozšířením pro systém
ABB-free@home® je možná integrace domácích spotřebičů od firem Miele a Bosch, které tuto integraci umožňují. Vše pohodlně z jediné aplikace.
Navíc aplikace ABB-free@home® Next získala prestižní cenu RedDot za vynikající design uživatelského rozhraní.
Více na www.abb.cz/nizke-napeti.

Petr Mašek,
produktový marketingový specialista
ABB Elektrotechnika
petr.masek@cz.abb.com

Úvodní stránka aplikace ABB-free@home®

Ovládání intenzity a barvy osvětlení v aplikaci

Aplikace ABB-free@home® s prestižním oceněním Red Dot Design