Ani s nástupem podzimu teplotní výkyvy, horka střídající prudká ochlazení, nekončí. Sázka na lehké materiály a udržování komfortu prostřednictvím regulace vlhkosti a teploty při práci může být klíčovým prvkem, který při namáhavých činnostech v letním a přechodném období období může výrazně pomoci. Právě taková řešení najdete v české síti PROFI ODĚVY, která se zaměřuje na to, aby profesionálům nejen v manuálních a technických profesích poskytovala to nejlepší vybavení, oděvy i obuv.

Technologie 37.5® pro odvod vlhkosti a ideální teplotu

Řada pracovních oděvů LiteWork švédského výrobce pracovních oděvů Snickers Workwear byla vyvinuta přesně pro náročné podmínky, jimž dominují teplotní extrémy a výkyvy. Do každého oděvu LiteWork je aplikována dynamická termoregulační technologie 37.5®, která má za úkol zlepšit odvod vlhkosti od pokožky.
Je založena na fyzikálních vlastnostech částeček vulkanického písku, které mají na svém povrchu miliardy mikropórů a zvětšují tak plošnou velikost materiálu. Tyto částečky jsou poháněny tepelnou energií lidského těla. Pokud se potíme, využívají tuto energii k odvodu potu od pokožky a následně pryč z oděvu. Výsledkem je efekt ochlazení. A naopak, je-li nám chladno a pot se na povrchu kůže nevyskytuje, umí částečky energii lidského tepla zadržet, čímž nás za studených dní zahřívají.
Název 37.5® je odvozen od vědeckého poznání. Ideální vnitřní teplota těla činí 37,5 °C a mikroklima při pokožce by mělo optimálně dosahovat relativní vlhkosti 37,5 %. Technologie je zabudována do nitra vláken, takže zůstává stabilní a účinná po celou dobu životnosti oděvu, bez ohledu na to, kolikrát tričko, kalhoty či bundu perete. Umí také pohlcovat pachy pro dlouhodobý pocit svěžesti. Molekuly pachu se však z oděvu během praní a sušení uvolní.
Technologii 37.5® doplňuje u kalhot Snickers Workwear také systém odvětrávání kolenních jamek Mechanical Air FlowTM. Podkolenní partie jsou opatřeny speciálními průstřihy krytými síťovinou. Díky tomu pokožka pod oděvem lépe dýchá a dochází k ještě rychlejšímu odvodu vlhkosti.
V řadě LiteWork najdete řemeslnické kalhoty s pouzdrovými kapsami i bez nich, kalhoty „pirátky“ se tříčtvrtinovou délkou nohavice nebo kraťasy.

Cordura® a Rip-stop rastr: Tkaniny, které vydrží

Oblečení LiteWork se vyznačuje celou plejádou dalších užitečných vlastností. Výrobce vybral materiály, které jsou lehké a příjemné pro pokožku. To je důležité zejména v teplých dnech, protože každý gram zátěže navíc unavuje. Kalhoty, pirátky i kraťasy jsou zhotovené z látky Rip-stop, která má rastr zatkaný tak, aby se při případném natržení otvor v oděvu nerozšiřoval. Jeho okraje se jednoduše uzamknou.
Pro ideální volnost pohybu je sed zhotoven z pružného materiálu Cordura®, který je extrémně odolný v tahu, přestože je elastický, a poradí si i s dalšími typy mechanické námahy. Tento materiál původně vyvinutý pro armádní účely je velice lehký a neohrozí jej ani voda. Cordurou® jsou proto zpevněny exponované partie – např. zakončení nohavic, kolena nebo kapsy. Právě kapsy tak neutrpí, i když je bohatě nakládáte různými předměty, např. šroubky. Navíc se váha naplněných kapes díky speciálnímu střihu rozkládá na opasek.

Ochrana kolen se systémem KneeGuard Pro

Kalhoty i pirátky jsou vybavené systémem KneeGuard Pro. Jedná se o speciální kapsy na vložení kolenních chráničů do kalhot, v nichž můžete chrániče zafixovat pro ideální ochranu a pohodlí do jedné ze tří poloh. Navíc jsou kalhoty opatřeny expanzními záhyby, které jsou tvarované pro pohodlné klečení. Kalhoty tak před každým manévrem na kolenou nebudete muset znovu a znovu popotahovat.
Kalhoty jsou dostupné v 41 velikostech, s prodlouženou, dvakrát prodlouženou nebo zkrácenou délkou nohavic. Pokud potřebujete oděv s vysokou viditelností, můžete se spolehnout na kalhoty a pirátky LiteWork v reflexní úpravě, které odpovídají druhé třídě viditelnosti podle EN 20471 nebo kraťasy, které odpovídají třídě první.
Do rodiny LiteWork spadají také funkční trika nebo bundy s technologií 37.5®, které vás nezklamou za větrného počasí a v kombinaci s mikinou zvládnou i kolísavé teploty.

Více na www.profi-odevy.cz.