Kromě tepelného výkonu, rozměru a ceny, je základním požadavkem při výběru tělesa i způsob jeho připojení na otopnou soustavu. Jelikož šířka současného sortimentu může být pro některé zákazníky nepřehledná, přichází společnost KORADO se zásadní inovací – maximálně univerzálním deskovým tělesem RADIK VKM8.

Proč použít RADIK VKM8?

Toto těleso, z pohledu jeho možného napojení na otopnou soustavu, disponuje osmi připojovacími otvory: čtyři pro boční připojení, dva pro spodní středové připojení a dva pro spodní pravé připojení. Tělesa bez navařených zadních příchytek lze otočit a vytvořit tak i spodní levé připojení (viz obr. 1). Model RADIK VKM8 tak pokrývá čtyři nejčastěji používané způsoby připojení těles na otopnou soustavu. Dalších 12 způsobů připojení (viz obr. 3) je v praxi méně častých, ale umožňují snížit náročnost montáže ve spe-
ciálních případech, které často vznikají při modernizacích. Z pohledu nároků na instalaci nové otopné těleso RADIK VKM8 nic nemění. Stejně jako u ostatních těles v provedení ventil kompakt je uvnitř tělesa RADIK VKM8 integrován osmistupňový regulační ventil s plynule nastavitelnou regulací průtoku, který lze osadit termostatickou hlavicí.

Obr. 1 RADIK VKM8 má osm připojovacích otvorů pro napojení na otopnou soustavu, které zaručují nejvyšší univerzálnost pro projekty, instalační firmy a zákazníky

Obr. 2 Nejčastěji využívané možnosti připojení těles RADIK VKM8

Obr. 3 Rozšiřující možnosti připojení těles RADIK VKM8 na otopnou soustavu

Flexibilita pro výměny

Spodní středové připojení těles RADIK VKM8 umožňuje i dodatečnou záměnu typů 20, 21, 22 a 33 bez nutnosti měnit vzdálenost připojovacího potrubí od stěny. Stejně tak není nutné měnit polohu připojovacího potrubí v případě operativní změny výšky nebo délky tělesa.

Sortiment RADIK VKM8

Orientace v sortimentu deskových otopných těles RADIK VKM8, přestože pokrývá i nejméně obvyklé způsoby napojení těles na otopnou soustavu, je zásadně zjednodušena.
V zásadě lze volit tělesa s pevnými zadními příchytkami (RADIK VKM8, RADIK VKM8-L), tedy bez možnosti jejich otočení. Nebo tělesa bez příchytek (RADIK VKM8-U), která lze otočit podle požadavku na levé nebo pravé spodní připojení. Designová řešení nabízejí provedení PLAN a LINE.

Více na www.korado.cz

RADIK VKM 8 – rozměry

Obr. 6 Designové varianty těles RADIK VKM8

Při výměně lze s využitím těles RADIK VKM8 a spodního středového připojení zaměnit rozměry tělesa bez nutnosti úpravy připojení. Tato potřeba může vzniknout např. při přechodu na jiný zdroj tepla, typicky ze zastaralého kotle na pevná či kapalná paliva na nový nízkoteplotní zdroj.