Splnit požadavky normy EN ISO 20471, která se týká viditelnosti pracovníků, znamenalo pro mnohé řemeslníky jediné: ztrátu komfortu. Řešení v podobě reflexní vesty s sebou neslo několik omezujících aspektů. Za lepší viditelnost profesionál zaplatil tím, že se mu mnohdy nekvalitní výrobek motal pod ruce a bylo na denním pořádku zavadit s ním o ty nejdrobnější překážky. Pakliže byl vystaven větru, plápolal tento kus oděvu ve vzduchu nekontrolovatelně jako vlajka na stožáru. Takové rušivé podněty ale značně snižují koncentraci. Přestože jeden prvek výbavy se snaží odvrátit rizika spojená s pohybem na stavbě, přináší tatáž věc nová nebezpečí. Švédský oděvní výrobce Snickers Workwear se tomuto nelichotivému stavu rozhodl postavit čelem. Vyvinul řadu plnohodnotného oblečení pro všechny řemeslníky, kteří potřebují dostát nárokům zmíněné normy. Pokud tedy toužíte po reflexních oděvech, které pro pohodlí při práci už nikdy nebudete chtít sundat, obraťte se na českou obchodní síť PROFI ODĚVY, specialistu na poli pracovního oblečení, která je výhradním distributorem skandinávské značky Snickers Workwear na domácím a slovenském trhu.

Jste opravdu vidět?

Reflexní prvky výbavy mohou zachraňovat životy: člověka v reflexním oděvu lidské oko zpozoruje přibližně na 3× větší vzdálenost, než je-li pracovník oděn v klasických montérkách a mikině. Na stavbách, zejména těch velkých, jako jsou průmyslové objekty nebo velké bytové komplexy, je situace velmi nepřehledná. Mnoho firem proto dnes odmítá lidi na pracoviště vpouštět, nejsou-li patřičně oblečeni. Je to logické bezpečnostní opatření. Ruch, nepozornost, rychlé pracovní tempo – to vše může vyústit ve fatální situaci. Také proto Evropská unie zavedla normu EN ISO 20471, v jejím rámci vymezila tři třídy viditelnosti. Právě ta třetí signalizuje také nejvyšší úroveň ochrany. Ovšem myslíte-li si, že kombinací prvků třídy první a druhé vytvoříte tu nejvyšší, mýlíte se. To totiž vždy závisí na velikosti plochy příslušeného reflexního a fluorescenčního materiálu.

Rozdíl mezi fluorescenčním, reflexním a kontrastním materiálem

Fluorescenční materiál je vyráběn v zářivě žluté, oranžové nebo červené. Jeho úkolem je zajistit dobrou viditelnost za soumraku a denního světla. Reflexní materiál naproti tomu zlepšuje viditelnost za tmy. Nejčastěji tvoří speciální prvky na nohavicích kalhot nebo na trupové části a rukávech bund. Kontrastní materiál doplňuje ten fluorescenční a reflexní. Většinou jsou na jeho výrobu voleny materiály tmavých odstínů. Norma EN ISO 20471 však vyžaduje, aby při praní nepouštěly barvu. Jedině tak nedojde k narušení prvků zvyšujících viditelnost.

Žlutá nebo oranžová?

Zvolit správnou barvu není tak snadné, jak se na první pohled zdá. Ve většině situací se lidskému oku jako jasnější jeví právě žlutá. Ovšem v zimní krajině zasypané sněhem nebo ve velmi světlém prostředí nezáleží tolik na svítivosti jako na kontrastu. Pro takové situace se hodí oranžová. Lidské oko ji v tomto prostředí lépe zachytí.

Nekonečné možnosti a kombinace podle Snickers Workwear

Do babího léta zvolte mikinu AllroundWork s kapucí ušitou z měkkého a příjemného flísu, která odpovídá bezpečností třídě 2 i 3. Střih se výborně přizpůsobí tělu. Reflexní pásky navíc prochází taktéž přes ramenní partie, a tak budete vidět, i když zrovna pracujete v předklonu. Mikina je ideálním kouskem pro přechodné období. Až začne přituhovat, vsaďte na pohodlnou softshellovou bundu AllroundWork, která dobře chrání před větrem i nižšími teplotami, přestože její střih opticky zeštíhluje postavu. Oděv odpovídá třídě 3. Potřebujete-li ale kromě normy EN ISO 20471 splnit i normu EN 343, sáhněte po modelu ze stejné řady s nepromokavou úpravou a kapucí. Všechny oděvy jsou k dostání ve žlutém i oranžovém provedení.
Nedílnou součástí šatníku řemeslníka by měly být reflexní kalhoty. Když teploty ještě šplhají ke 20 °C, můžete se spolehnout na model LiteWork Pirate s ¾ délkou nohavice. Namáhané partie jako rozkrok, kolena nebo zakončení nohavic jsou zhotoveny z látky Cordura®, která vás bezpečně uchrání od oděrek i šrámů. Je natolik odolná, že se z ní vyrábí např. vybavení do extrémních podmínek pro americkou armádu. Navíc neabsorbuje vodu, takže vás udrží v suchu a pohodlí. Reflexní kalhoty AllroundWork+ a LiteWork se hodí na přechodné období a postarají se o váš komfort i během nepříjemných sychravých dnů nebo plískanic. I ty disponují lemy nohavic a zesílenými partiemi z materiálu Cordura®. U obou produktů najdete systém odvětrávání kolenních jamek Mechanical Air Flow™ a také prvek KneeGuard Pro – speciální kapsy na vložení kolenních chráničů. Kalhoty se vyznačují množstvím kapes, kam uschováte mobilní telefon, metr i jiné drobnosti. Myšleno bylo také na speciální držák pro rychlé uchycení řemeslnického nože Hultafors. Mohly by vás během práce zaskočit nízké teploty? Sáhněte po AllroundWork se zateplením a technologií 37.5. Udrží vás v teple za každého počasí a postará se o odvod přebytečné vlhkosti z povrchu pokožky. Všechny modely odpovídají druhé třídě viditelnosti a jsou dostupné ve žlutém i oranžovém provedení.

Jak uchovat žádoucí vlastnosti reflexních oděvů?

Taková maličkost jako zapnutý reflexní oděv znamená zlomový rozdíl ve viditelnosti. Proto takové oblečení vždy noste zapnuté, jinak zvýšíte riziko, že budete za zhoršených světelných nebo provozních podmínek snadno přehlédnutelní. Dbejte pečlivě na údržbu. Čím více je oděv znečištěný, tím více se snižuje jeho viditelnost. Své vybavení pravidelně perte. Ale pozor, naruby! Tím se ochrání reflexní pásky a materiál si udrží delší životnost. Dodržujte pokyny pro údržbu uvedené výrobcem. Neupravujte fluorescenční ani reflexní části. Raději si u nás v PROFI ODĚVY zvolte takový oděv, který vám padne a bude přesně vyhovovat vašim požadavkům. Nebo si nechte našimi zkušenými kolegy přímo na prodejně poradit.
Více informací naleznete na www.profi-odevy.cz nebo v našich kamenných prodejnách v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích. Pokud byste si do reflexního přáli obléknout váš firemní tým, kontaktujte naše obchodní zástupce.

Více informací na www.profiodevy.cz